Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Africa

Τα eura και οι αηδίες μας τέλειωσαν, καιρός να βάλουμε τα κεφάλια μέσα και να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για το Άφρο, γιατί αν το αφήσουμε την τελευταία στιγμή, όπως κάνουμε πάντα, και πάλι θα τα κάνουμε… περιττώματα μπαμπουίνου προσβεβλημένου από έμπολα!

Ντάλα καλοκαίρι λοιπόν με τη μουσική βιομηχανία να ρίχνει έναν μεσημεριανό υπνάκο –σπάνια κυκλοφορούν πολύ αξιόλογες δουλειές τέτοια εποχή- ίσως είναι η κατάλληλη περίοδος να παρεκκλίνουμε λιγάκι από τα συνηθισμένα μας ακούσματα και να ακούσουμε κάτι διαφορετικό, κάτι πιο δροσερό και εξωτικό. Πολλοί τέτοιο καιρό το ρίχνουν στη Reggae, στο μάμπο, τη σάμπα, τη ρούμπα, τη σάλσα και σε διάφορες άλλες τέτοιου τύπου λάτιν χαριτωμενιές. Εμένα πάλι φέτος μου ήρθε να το ρίξω στην Αφρικάνικη μουσική. Και όταν λέμε Αφρικάνικη εννοούμε αυτή που είναι κάτω από τη Σαχάρα, καθώς αυτή που είναι από πάνω, είναι άλλου μουεζίνη κοράνιον! Αφορμή να ανασκαλίσω παλιές αφρικάνικες μνήμες και να ψαχτώ ελαφρώς με πιο πρόσφατες κυκλοφορίες αποτέλεσε η συλλογή The Very Best Of Ethiopiques, η οποία κυκλοφόρησε πέρσι και περιέχει μουσικές –δημοφιλείς στη χώρα της ανατολικής Αφρικής, άγνωστες μέχρι πρόσφατα στο δυτικό κόσμο όμως- από την περίοδο λίγο πριν και μετά την πτώση του Αυτοκράτορα Χαιλέ Σελασιέ Α΄ (ναι αυτός ευθύνεται που τα παιδιά μας σήμερα ακούνε Bon Marley και καπνίζουν χασίς!). Μια αναπάντεχα ευχάριστη μουσική εμπειρία με τους Αιθίοπες αντίζηλους των ηρώων της R&B και της Jazz των 60ς και 70ς την οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα σε πολλούς από εσάς. Όχι όμως και σε όλους!

Παρακάτω παραθέτω δέκα κομμάτια σκόρπια από όλη την Αφρικανική ήπειρο για να διαλέξετε εσείς ποια περιοχής μουσική σας πάει καλύτερα. Της περιβόητης δυτικής με τα Μαλιά και τις Σενεγάλες, η Ανατολική με την Αιθιοπία ή η Νότια Αφρική με το Μουντιάλ και τον Μαντέλα;

Tesfa Maryam Kidané -Heywete
Tlahoun Gèssèssè (With The Police Orchestra) - Sema
Udokotela Shange Namajaha - Awungilobolele
Salif Keita - Mandela
Ry Cooder & Ali Farka Touré - Soukora
Bassekou Kouyate - Bassekou
Amadou & Mariam - Sénégal Fast Food
Tinariwen - Assouf
Youssou N'Dour - Birima
Manu Dibango - Big Blow


Πατήστε πάνω στα τραγούδια and you know ;-)

10 σχόλια:

trol είπε...

κιοφτέν

αμ πως?

θα γράψω μετά, τον κιοφτέν δεν ήθελα να χάσω, βεβαίως βεβαίως, και θα ακούσω πιο μετάν γιατί μου έκλεψαν τα ηχεία, ούτε διακοπές λίγες μέρες δεν μπορείς να πας, τεσπα

pølsemannen είπε...

Μουμπούμπου ν'γκούμπου μποαυαλαλέ, ν'μπου κβάμπο νακαλέλε μουζούμπου πάτα-πάτα!

(Ποτέ δεν παύεις να μας εκπλήττεις ευχάριστα με πρωτότυπες μουσικές διαδρομές!)

:)

bidibis είπε...

@ trol

Τρελαίνομαι για κιοφτέδες! Μια μέρα θέλω να μου δώσεις τη δική σου συνταγή!

Σου έκλεψαν τα ηχεία; Ι wish the person who did it gets arrested and executed in skrka square!

:-)

@ polsemanen

Ουαγκα μπουρουσαγκα μακελε μπεκελελε μπιριμπιρι νταχτα!

(Και που σαι ακόμα Σουηδέ! Σε λίγο καιρό ετοιμάζω ιστορική αναδρομή της μουσικής της Φινλανδίας από την εποχή της Καλεβάλας μέχρι το 2100. Θα πάθεις πλάκα σου λεώ. Θ αναεβάσω πάνω από 5000 τραγούδια και για το καθένα από αυτά θα ζητάω τη γνώμη σου!)
;-)

maika είπε...

12 πόιντς στους Ry Couder και Ali Farka Toure!!
;0)))

doctor είπε...

Το νέο μου blog

X*tna είπε...

Ωραία τα τραγουδάκια. Μια αιωρα λείπει και η ευτυχία μου θα ολοκληρωθεί. Άντε και ένα μοχίτο. Άντε και ένα παγωτό. Καλό καλοκαίρι!

bidibis είπε...

@ Μαικα

Ουε μαντάμ μπιαν σουγ!

@ δοκτορ

Σε ευχαριστούμε γιατρε

@ χτνα

Ό,τι θετε, μανταμ. Και αιώρα και αιωροδρόμιο και και μοσκίτο αμα λάχει. Καλό δευτερο μισο του καλοκαιριού!

mtryfo είπε...

καιρό είχα ν ακούσω ραδιόφωνο και μόλις "μπήκα" μετά τις καληνύχτες βάρεσε σιωπητήριο...
γκαντεμιά? μάλλον
bdb's κάνε κάτι...τώρααααααα!!!

mtryfo είπε...

bravo παιδί μου, εύγε...
ξαναβρήκα την ακοή μου...

bidibis είπε...

Ίδωμεν το φως το αληθινο, mtryfo!

Καποιος θα πρέπει να μου έκανε σαμποτάζ μάλλον!