Τρίτη 6 Μαΐου 2008

I Would Like To Live In Sweden, When My Work Is Done

Είναι αλήθεια ότι οι Σκανδιναβικές χώρες, και δη η Σουηδία ως μεγαλύτερη και πιο φημισμένη, ασκούν τεράστια γοητεία σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο σε μας τους νότιους, όπως θα πίστευε κανείς. Και για να μη γελιόμαστε, οι βασικότεροι λόγοι που μας κάνουν να αισθανόμαστε αυτή την έλξη είναι το «στάσου ‘μύγδαλα» και το www.swedishfanny.com . Θα ήταν άδικο όμως αν περιοριζόμασταν μόνο σε αυτούς, οι οποίοι δεν είναι παρά φαντασιώσεις που δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα (ξέρετε ,υπάρχουν και άντρες εκεί που δεν ονομάζονται όλοι Ούρσουλα!), καθώς υπάρχουν και άλλοι προφανώς πιο σημαντικοί παράγοντες που καθιστούν τη Σουηδία αντικείμενο θαυμασμού και μελέτης στα πέρατα της οικουμένης, από λαούς και χώρες που, εις μάτην, προσπαθούν έστω και σε επιμέρους σημεία να τη μιμηθούν.

Το ξακουστό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, το υψηλό μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της, οι προωθημένες και κοινωνικά φιλελεύθερες αντιλήψεις που έχουν για τις ανθρώπινες σχέσεις, η υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχει το κράτος, τα καλά σχολεία και πανεπιστήμια, τα αγγλικά που μιλάνε λες και είναι μητρική τους γλώσσα!, η αγαστή σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα βραβεία Νόμπελ και κάποιοι ξακουστοί κινηματογραφιστές είναι από τα λίγα που έρχονται στο μυαλό κάποιου αδαούς σαν και εμένα που δεν πάτησε το ποδάρι του ποτέ κατά εκεί. Και ενδεχομένως κάποιοι γνώστες της Σκανδιναβικής πραγματικότητας να μη συμμερίζονται αυτή την ειδυλλιακή εικόνα, αυτό που μένει όμως ως γενική εντύπωση για τη Σουηδία και τις γειτονικές της χώρες είναι ότι εκεί συμβαίνουν πράγματα αξιόλογα , πολύ πιο σημαντικά από ό,τι θα περίμενε κανείς από τόσα μικρά πληθυσμιακά σύνολα και εκ τούτου οι θετικές κρίσεις για αυτές περισσεύουν σε σχέση με τις αρνητικές .

Αν υπάρχει μια λέξη με την οποία θα χαρακτήριζα τη Σουηδία αυτή είναι η λέξη COOL! Και πως είναι δυνατό να μη θεωρείς cool μια χώρα που παρέχει επίδομα ασθενείας και εργασιακές διευκολύνσεις σε υπήκοο της που… πάσχει, λέει, από απόλυτη εξάρτηση από τη heavy-metal κουλτούρα και μουσική; Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Ιδέες μη σας μπαίνουν όμως ;-)


Και μιας και αναφέραμε το μέταλ ας φτάσουμε και στο κυρίως θέμα που, μας απασχολεί αποκλειστικά τον τελευταίο καιρό, το οποίο δεν είναι άλλο από τη μουσική. Γιατί και εκεί μια χαρά τα καταφέρνουν οι Σουηδοί. Πριν από μερικά χρόνια, έμαθα (δεν μεταφέρω με ακρίβεια το συμβάν αλλά κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα), βγήκε ο παρουσιαστής των Brit Awards με ένα καρπούζι και ένα πορτοκάλι πάνω σε ένα τραπέζι τα οποία παρομοίασε με τις μουσικές βιομηχανίες τις Αμερικής και της Βρετανίας αντίστοιχα. Στη συνέχεια παίρνει ένα κουταλάκι στο χέρι του το οποίο υποτίθεται ότι ήταν κάποιο Γερμανικό γκρουπ και απευθυνόμενος στο κοινό λέει «κοιτάξτε τι μπορεί να κάνει ένα κουταλάκι στο καρπούζι και το πορτοκάλι». Χτυπά και τζίφος. Έπειτα παίρνει μια βαριοπούλα και λέει «και τώρα κοιτάξτε τι μπορεί να κάνει ένα σκανδιναβικό ποπ γκρουπ…» Χτυπά και τα συνθλίβει ολοσχερώς! Ακραίο το παράδειγμα αλλά εκείνη την εποχή είχαν κυκλοφορήσει οι Δανο-Νορβηγοί Aqua το χαζοχαρούμενο τραγουδάκι τους Barbie Girl, το οποίο κυριολεκτικά έκανε θραύση στα ραδιόφωνα και στα τσαρτς όλου του κόσμου. Φανταστείτε όμως πόσο πιο εύστοχό θα ήταν κάμποσα χρόνια νωρίτερα, στην εποχή της παντοκρατορίας των ABBA, του πρώτου και μεγαλύτερου –κατά πάσα πιθανότητα- εξαγώγιμου μουσικού προϊόντος της Σκανδιναβίας.

Οι ΑΒΒΑ κάνουν την αρχή και έκτοτε ακολουθεί μέχρι της μέρες μας πληθώρα Σουηδών μουσικών με διεθνή απήχηση, σε όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Την επιτυχία των ΑΒΒΑ βεβαίως δεν την κάνει κανείς. Είναι πέρα από σίγουρο ότι εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα και εν αγνοία σας, όλο και κάποιο Σουηδικό σχήμα σε καθημερινή βάση φτάνει από ποικίλες πηγές ψυχαγωγικών μέσων φτάνει στα αυτιά σας. Εμένα για παράδειγμα μου πήρε χρόνια για να μάθω ότι οι Roxette, που έβλεπα πιτσιρικάς στο MTV να ανεβαίνουν με τις σκάλες τον ουρανό είναι Σουηδοί. Για τους δε KENT (τη μουσική τους δεν την ξέρω καλά, αλλά από τα λίγα κομμάτια που έχω ακούσει, τους βγάζω το καπέλο) νόμιζα ότι προέρχονται από το Kent της Αγγλίας ή ότι είχαν κάποια σχέση με τη γνωστή μάρκα τσιγάρων. Τελικά Άγγλοι δεν είναι αλλά εξακολουθώ να μην ξέρω αν υπάρχει σχέση με τα τσιγάρα. Στη δεκαετία του 90 υπήρξαν και οι ΑCE OF BASE, οι οποίοι, μαθαίνω, ότι βρίσκονται σε περιοδεία και πάλι, ενώ εσχάτως ακούω σε περίεργα ραδιόφωνα και κάποιες περίεργες διασκευές παλιών τους τραγουδιών. Τους Army Of Lovers τους θυμάται κανείς; Ξέρω, ξέρω, ένοχη απόλαυση είναι αυτoί! Αλλά υπάρχουν και η Neneh Cherry , ο Eagle-Eye Cherry, ο Jay-Jay Johanson, ο Andreas Johnson και πολλοί άλλοι φυσικά.



Γενικώς κατά ‘κει βγαίνει μουσική για όλα τα γούστα. Ισχυρή μέταλ σκηνή για τους… σκληρούς, και καλή pop ή χαζή europop για τους πιο… μαλακούς ή τα μικρά τα κοριτσάκια. Με αυτά τα είδη βέβαια δε μπορώ να ασχοληθώ γιατί είμαι εντελώς άσχετος. Θα ήθελα να ρίξω την προσοχή μου, όμως, στον ευρύτερο χόρο της alternative pop/rock σκηνής όπου εκεί πραγματικότητα στην παρατηρείται ένας οργασμός ποιότητας και παραγωγής.

Κάθε μήνα ανάμεσα στα εκατοντάδες αγγλοαμερικάνικα άλμπουμ που βρίσκουν το δρόμο τους στα ράφια των δισκοπωλείων παρεισφρέουν ουκ ολίγα Σουηδικά - και κατ’ επέκταση Σκανδιναβικά (για να πούμε και του στραβού το δίκαιο όμως οι Ισλανδοί τηρουμένων των αναλογιών τους σκίζουν τους Σουηδούς). Αυτό ίσως δε γίνεται εύκολα αντιληπτό καθώς τα γκρουπς στη συντριπτική τους πλειοψηφία τραγουδάνε στα αγγλικά. Αν καταφέρει όμως να τα απομονώσει κανείς από τα υπόλοιπα θα διαπιστώσει ότι η ανάλαφρη, δροσερή και ονειρική, ενίοτε shiny και άλλοτε γλυκά μελαγχολική, μουσική τους είναι ικανή να δημιουργήσει μια πολύ ωραίο ατμόσφαιρα και να σου προκαλέσει κόλλημα χοντρό! Εγω, για παράδειγμα, κάθε φορά που θα υποπέσει στην αντίληψη κάποιο νέο γκρουπ που προέρχεται από τη Σουηδία, το τσεκάρω για μελλοντική… μελέτη, γιατί γνωρίζω ότι πολύ δύσκολα θα με απογοητεύσει. Είναι γεγονός ότι τεράστια ονόματα, όπως η Bjork στην Ισλανδία φερ’ ειπείν, δεν έχουν ξεπηδήσει από αυτή τη σκηνή, συγκροτήματα όμως όπως οι Cardigans (με την υπέροχη Nina Persson), οι Soundtrack Of Our Lives, οι Hives, οι Concretes, οι ΚΕΝΤ κα., παρότι δε θα σας αλλάξουν τη ζωή τη μέρα και τη διάθεση σίγουρα θα σας τη φτιάξουν. Και την περσινή επιτυχία των Peter, Bjorn & John's - Young Folks ποιος μπορεί να την ξεχάσει. Αλλά και δεκάδες άλλους μουσικού λιγότερου γνωστούς που δεν είναι δυνατόν να απαριθμήσω, γιατί και εγώ δεν τους θυμάμαι απ’ έξω. Πριν κανα 2-3 χρόνια δε ανακάλυψα και τους Dungen, οι οποίοι τραγουδάνε στα Σουηδικά και κατ’ εμέ είναι από τις καλύτερες νεοψυχεδελικες μπάντες με progressive διαθέσεις των τελευταίων ετών. Στα σουηδικά τα λέει και η Säkert! σε άλλο στυλ όμως.


Εν κατακλείδι πιο κάτω μπορείτε να βρείτε μια λίστα με Σουηδικά τραγούδια που ετοιμάζω από πέρσι σχεδόν, αλλά μόλις τώρα πρόκοψα να ανεβάσω. Αρχικά είχα σκοπό να βάλλω παλιότερα και πιο γνωστά ονόματα αλλά στο τέλος προέκυψε νέο και πιο φρέσκο υλικό και κατέληξα σε τούτο.

Α να μην ξεχάσω ότι και από τον ηλεκτρονικό χώρο οι Knife και οι Field είναι από τα καλύτερα που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια.

01 Mando Diao - Never Seen The Light Of Day
02 Mixtapes & Cellmates - Like Something Worth Remembering
03 Jens Lekman - Sipping On The Sweet Nectar
04 José González - Down The Line
05 Taxi Taxi! - To Hide This Way
06 Jonna Lee - Dried Out Eyes
07 Lykke Li - Little Bit
08 Taken By Trees - Too Young
09 Dungen - Familj
10 The LK - Stop Being Perfect
11 Alibi Tom - Fire
12 The Perishers - My Heart
13 Säkert! - Allt Som Är Ditt
14 Tiger Lou - Nixon
15 Northern Fields - Never Take The Beauty
16 Shout Out Louds - South America
17 Hello Saferide - Valentine's Day
18 Nina Kinert - Pets & Friends


Πατώντας εδώ, μπορείτε να ακούσετε τα τραγούδια

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σουηδικό κεφτεδάκι YEAH

προτείνω κάθε τρίτη βράδυ εκπομπή αφιερωμένη στην σκανδιναβία

α
και εννοείται ωσαν οχθροί, εγώ θα πάω να ζήσω στη δανία, αμέ

bidibis είπε...

Τελικά σε όλα κόντρα θέλεις να με πας ;-)

Δυστυχώς, όμως, δεν έχω τίποτα κακό να προσάψω ούτε και στους Δανούς. Τους τιμησα και αυτούς δεόντως αν θυμάσαι καλά.

σκανδιναβικό τέρας, μας εμειναν τωρα μονο οι Νορβηγοί και οι Ισλανδοι. Οι φινλανδοί είναι πιο δυσκολοι αλλά θα τους καταφέρουμε και αυτούς

Σοφία είπε...

Εγώ θα ήθελα να ζω στην Σουηδία για να βλέπω κάθε μέρα Σουηδούς :-)

mtryfo είπε...

trol
κι όμως υπάρχει "σουηδικό κεφτεδάκι" λίαν νόστιμο, αρκεί να πας μια βόλτα στο σουηδικής προέλευσης ΙΚΕΑ....

bidibis
έξοχη συνέχεια στα μουσικά ποστ που ξεκίνησες εδώ και καιρό...keep on writing

pølsemannen είπε...

Αγαπητέ εν Χρήστω Ζαχοπούλω αδελφέ (Είσθε του πολιτιστικού εσείς), αυτό ήτο ένα ποστ ογκόλιθος που τεσυγκλόνισε τα τρίσβαθα της ευαίσθητης και τρυφερής παιδικής μου ψυχούλας!

Μερικές άχρηστες πληροφορίες:

Kent είανι το μικρό όνομα του τραγουδιστού του συγκροτήματος! (Καλό ε; Ναι, το Kent χρησιμοποιείται σαν μικρό όνομα)

Οι Roxette είναι από το Halmstad (Αχυρούπολις) που διασχίζει ο ποταμός Nissan. H Nissan Σουηδίας δεν έχει ακόμα εκμεταλλευθεί το θέμα εμπορικώς.

Oι Cardigans σε εκπομπή της Σουηδικής τηλεόρασης για την συνάρτηση επιδομάτων ανεργίας και αυξημένης μουσικής παραγωγής, ευχαρίστησαν κατόπιν προτροπής του παρουσιαστή τον υπουργό εργασίας Hansson, που με τα επιδόματα ανεργίας τους βοήθησε στην αρχή της καριέρας τους που ήταν άφραγκοι!

Τα αγγλικά θεωρούνται βασικό μάθημα στο σχολείο μαζί με τα Σουηδικά και τα μαθηματικά. Όμως παρά το καλό επίπεδο Αγγλικών στην Σκανδιναβία γενικότερα, έναν Σκανδιναβό μπορείς να τον καταλάβεις από τα αρκετά "Ζ" που τα προφέρει σαν "ΣΣ". Ακόμα και οι ΑΒΒΑ την πάτησαν στον στιχο Thank you for the muSSSSSSSSSic... αντί του ορθού mu"Z"ic!

Θενκ γιου φορ δη μιούΣΣΣΣΣικ!

Ταχυδρόμος! είπε...

Μ'αρέσεις!

trol είπε...

mtryfo

τα έχω τιμήσει δεόντως!!!

και επιπλέον σε παγκόσμια αποκλειστικότητα η τρομερή συνταγή μου: παίρνεις από τα σούπερμαρκετ της γειτονιάς -σιγά μην τρέχεις στο ΙΚΕΑ- κατεψυγμένα σουηδικά κεφτεδάκια (στα δανέζικα σούπερμαρκετ τουλάχιστον αλλά δεν μπορεί θα τα φέρουν και στα εδώ αν δεν τα έφεραν ήδη), παίρνεις και έτοιμη σκόνη τοματόσουπα, τα βάζεις στην κατσαρόλα με νερό και ...θαραπαύεσαι ;)

biribiris

ισλανδική την έχουμε, την έχουμε, αλλά θα φάει ολική ανανέωση μου φαίνεται

και την νορβηγική μια χαρά κάτι θα γίνει, δεν μπορεί

αυτή την έρμη τη φιλανδία να δούμε

αλλα wait, αυτοί δεν ειναι σκανδιναβοί, έτσι?

pølsemannen είπε...

@ trol

Οι ανθρωποφάγοι και την Ουραλοαλταϊκήν γλώσσαν Φινλανδικήν ομιλούντες Φινλανδοί μπορούν να θεωρηθούν Σκανδιναβοί χατιρικώς διότι:

1. Επί 600 χρόνια ήταν Σουηδική επαρχία (1200-τόσο έως 1800 τόσο). Μετά τους είχαν 200 χρόνια οι Ρώσοι μέχρι το τέλος το Α' Π.Π. αλλά τεσπα.

2.Η δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα Σουηδικά και το 5-10% του πληθυσμού είναι Σουηδοί αναντάμ παπαντάμ.

3. Η σημαία των φέρει το σημείον του σταυρού με τον ίδιον τρόπον που το φέρουν και αι άλλαι σκανδιναβικαί σημαίαι.

Μπρουγκζλ.

X*tna είπε...

Καλά όσα λές για τη Σουηδία, αλλά εγώ δε θα πήγαινα, για τους αντίθετους από εσένα λόγους: για να μην περιτριγυρίζομαι από δίμετρες ξανθιές. Το βασικότερο δε, η μεσογειακή μου κράση δεν αντέχει το κρύο και τη σκοτεινιά που έχει εκεί το χειμώνα. Φαντάσου να βλέπεις το φως του ήλιου μόνο 3 ώρες τη μέρα, και αυτό αν είσαι αρκετά τυχερός να μην έχει σύννεφα... Κάπως έτσι μου το περιέγραψαν δηλαδή όσοι έμειναν για ένα διάστημα εκεί.
Βέβαια το επίδομα αδείας στους εξαρτημένους από τη μουσική είναι ένα δέλεαρ, ιδίως για μένα που βγάζω το μεροκάματο του τρόμου, όλη μέρα blogging!
Εώς πότε το κεφάλαιο θα εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο;

bidibis είπε...

@ σοφία

Σιγά καλέ, ο πιο φλογερός Σουηδός, δηλαδή ο Σβεν Γκόραν Έρικσον, στην Αγγλία μένει. Και μετά σου λενε οι Βόρειοι είναι κρύοι!

@ mtryfo

Τι ΙΚΕΑ είναι πολύ φτηνό για την Τρολ - ποτέ δε θα καταδεχόταν...

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

@ πολσεμανεν

Ω αγαπητε Σουηδόφρων, η παρέμβαση σας ήταν η πιο καιρια και πολύτιμη από όλες και σας ευχαριστούμε πολλάκις για τις πολυτιμες πληροφορίες σας.

Ακού εκεί να ονομάζουν τα παιδιά τους σαν τα τσιγάρα!

Αμα μας δίνουν και μας καλά επιδόματα ανεργίας λέτε να απομπουζουκοποιηθούμε λιγάκι;

Από άποψη γραμματικής πάντως τα Εγγλέζικα τα μιλάνε καλύτερα από έναν μέσο Αγγλο απο το Λιβερπουλ φερ' ειπείν.

@ ταχυδρόμος

χεχε όχι δεν είμαι ο νέγρος της φωτό, ενα απλό παιδακι της τιμημένης επαρχίας είμαι

bidibis είπε...

@ τρολ

Αυτό το "θαραπαύεσαι" λες να το καταλάβουν οι άλλοι;

Οι Ισλανδική έχει πολύ πράγμα αλλά και η Νορβηγική δεν πάει πίσω. Και η Φινλανδική έχει αλλά δε μου αρέσει και πάρα πολύ. Κατι HIM, Rasmus, apocalyptica κτλ δεν τα πολυπάω.ο jimy tenor όμως είναι ok.

Οι φινλανδοί μπορεί να λέγεται ότι εθνολογικά, γλωσσικά κτλ δεν είναι Σκανδιναβοί αλλά τιμής ένεκεν ή τουλάχιστον στη νότι φαντασίωση μας είναι. Ρώτα τον πολσμενογλου που τους λατρεύει

@ πολσεμανεν

όταν εγραφα στην τρολ δεν είχα διαβασει την θέση σου. Με δικαιώνει βεβαίως...

Εγώ πάντως του συμπαθώ τους φινλανδούς, είναι καλά ανθρωπάκια, απλώς λίγο τσιγκούνηδες μου φαίνονται. όχι σαν τους s βέβαια.

@ χτνα

Ω η Καταλάνα η τεμέτερον!

Ούτε και εγώ θα πήγαινα στη Σουηδία, ο τιλος του ποστ είναι οι αρχικοί στίχοι της μουσικής υπόκρουσης του μπλογκ. ¨οταν είπα να ανεβασω ποστ για τη Σουηδία ήταν το πρώτο που μου ηρθε στο μυαλό.

Αντίθετα προτείνω στην Κυβέρνηση Καραμανλή να δώσει κίνητρα στους Σκανδιναβούς να μας αποικήσουν. Εκεί που να πηγαίνουμε εμείς ας έρθουν καλύτερα αυτοί. Το όραμα βεβαίως του εθνους-κράτους μου είναι να εκταθεί από τη Λαρισα μέχρι τον αρκτικό κύκλο, αλλά αυτα τα έχουμε πει παλιότερα πολλές φορές.

Μ' αρέσει που για την υπόθεση του αρρωστημένου μεταλά ειπα "Περισσότερες πληροφορίες εδώ." αλλά ξέχασα να βάλλω λινκ. Ορίστε λοιπόν. Προφανώς ξέχασα κι αλλα πραγματα ή εκανα πολλά λάθη αλλα βαριέμαι να γυρναω πίσω να ξαναδιαβαζω τα κειμενα μου.

Στη Βαρκελώνη δε σου αρέσει επειδή είναι κοντοί, στη Σουηδία φοβάσαι τις ψηλές, τελικά ποιος είναι ο ιδανικός υψότοπος για σενα;

unlearn... είπε...

Το λοιπόν δε θα έρθω τώρα να αντικρούσω και να φιλοσοφίσω την ειδυλιακή εικόνα των πρώτων σου παραγράφων....όχι...αν και θα το θελα, αλλά δε θα το κάνω.Άσε που βαριέμαι κι όλας τώρα.Και δεν έχει και νόημα δηλαδή.Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον που βαριέμαι.

Αλλά το σίγουρο είναι πως οτι αφορά τα καλλιτεχνικά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.Βεβαίως!Σκανδιναβία και πάλι Σκανδιναβία.Μουσικές, εικαστικά, ντιζάινς...ότι θες.

Μουσικές-μουσικάρες!
Ωραίο ποστ!Και να μην ήμουν ψημένη θα με έψεινες δηλαδή...χοχοχο

trol είπε...

O Σουηδός επάνω είναι υποχθόνιος και έχει επεκτατικές τάσεις στη γείτονα χώρα και τα λέει αυτά για τους Φιλανδούς ;p Ας όψεται. Όταν συνειδητοποιήσει ότι το μόνο που λείπει από τη χώρα του είναι το γράμμα 'ρ' ακριβώς στη μέση της ονομασίας της, θα είναι πολύ αργά χοχοχο

Το 'θαραπαύεσαι' η mtryfo άνετα το πιάνει, πήγα μια φορά να της εξηγήσω το 'κασμερεύω' και ξέρω, ξέρω, μου λέει, άνετη και κανονικότατα, θκια μας είναι σΕ λέω,

α, επισης,
το λινκ με τα τελευταία τραγούδια δεν λινκάρει

bidibis είπε...

@ Unlearn

Είπαμε, η ειδυλλιακή εικόνα είναι μια φαντασίωση. Και εγώ δυσκολεύομαι να πιστεψω ότι όλα είναι μέλι γάλα εκεί. Όταν γνωρίζεις ότι σε αυτά τα μέρη ευδοκιμούν και θάλλουν η Παπαρίζου και η Πασχαλίδου, τότε σίγουρα δεν πρέπει να κρατάς τεράστιο καλάθι.

Παρόλα αυτά είναι αξιοθαύμαστη γιατί μπορούν και αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες του περιβάλλοντος τους με πολύ δημιουργικό τρόπο - σε αντίθεση με μας, για παράδειγμα. Και με την ευκαιρία ας σας παραπέμψω στο τρέχον ποστ του αξιότιμου οσίου Πολσεμανογλου του λουκανικομάρτυρα!

@ Trol

Κάποτε άκουσα ότι οι Φινλανδοί για τους υπόλοιπους Σκανδιναβούς είναι ότι και οι αούτοι ;-) για τους "καθαρόαιμους" Ελ. Και ομολογώ ότι ανέκδοτα όπως αυτό...

"My mate Santtu was sitting in the pub with a yellowish drink in front of him.

I asked "Oh, are you having a Jaloiviina, mate?"

"No" he replied, "It's whiskey - I'm working tomorrow."


... τα διασκεδάζω!

Πάλι άρχισες τη σ**ρ*ικη προπαγάνδα; Δεν είπαμε ότι έχουμε ανακωχή φέτος και θα είμαστε ήσυχοι;

Λες να είναι δικιά σας η mtryfo ρε. Είναι και μπαοκτσού... Ναι αλλά πώς εξηγείς το ότι μου είναι τόσο συμπαθής; Λες να μας καμσερευει και τους δύο;

Το λινκ τώρα ελπίζω να δουλεύει.

*******
Και αυτά τα ανέκδοτο, αν και δεν πολυκαταλαβαίνω το νόημα του πρώτου, αφιερωμένα στον Πολσεμανογλου:

Three construction workers, an Australian, a Finn and a Swede, are sitting on a beam on the tenth floor about to have their lunch.

The Australian opens his lunch box and says "Bloody hell - meat pies again! Every day it's bloody meat pies! If I get meat pies again tomorrow, I'm going to jump!"

The Finn opens up his lunch next. "Saatana! Makkara (sausage) again! Always sausages! If I get sausage tomorrow, I'm gonna jump too!"

The Swede is the last to open up his lunch. "Ah crap - meatballs again! Why always meatballs? If I get meatballs tomorrow, I'm going to jump too!"

The next day the Aussie opens his lunch box and it's a meat pie... He jumps to his death.

The Finn opens his lunch box and, yes, it's a sausage. He too jumps to his death.

The Swede opens his lunch and sadly there's a pile of meatballs, so he jumps too.

The three widows of the construction workers are talking at the funeral and the Aussie's wife says "I don't understand. I thought my husband loved meat pies! If he didn't want them he should have said something!"

The Finnish widow says "Same here - I thought my husband wanted sausages! Why didn't he say something?"

The Swede's widow says, "I don't get it... my husband made his own lunch."

##########

An American, a Finn and a Swede are in the sauna together. Suddenly there is a "beep beep" sound, and the American starts to look at the palm of his hand.

"What are you doing?" asks the Finn. The American replies

"This is the latest Motorola technology. I've got my pager embedded in the palm of my hand, so I don't have to carry it around any more."

Then the familiar old Nokia ring tone is heard, and the Finn starts looking at the palm of his hand.

"What are you doing?" ask the other guys. The Finn replies

"This is the latest Nokia technology. I've got my mobile phone embedded in the palm of my hand, so I don't have to carry it around any more."

The Swede thinks to himself that he'd better not be outdone by these guys, so he leaves the sauna. In a couple of minutes he returns, and there is toilet paper hanging out of his bum!

"What the hell is that??" shout the other guys in unison.

"I'm getting a fax." says the Swede.

pølsemannen είπε...

Οι Σουηδέζες είναι μέγαιρες παιδί μου, ούτε ένα τηγανητό αυγό δε φτιάχνουν στους άντρες τους!

Κάτι σαν την Καναδέζα Μάργκαρετ του Ανδρέα, ενώ το κορίτσι μας η Μιμή ε;

Επίσης σατιρίζεται το υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών που οφείλεται στο πολύ σκληρό και καταθλιπτικό βόρειο κλίμα.

(Φαντάσου τώρα να μένεις στην Kiruna εκεί που είναι το ice hotel και το καλοκαίρι να έχει δύση ηλίου στις 23.45 και ανατολή στις 2.00. Τον χειμώνα είναι ανάποδα (αμάν).

Κοινός παρανομαστής και των δύο ανεκδότων είναι ότι ο Σουηδός δεν θέλει με καμιά χριστοπαναγία να είναι έξω από την ομάδα ή το κοπάδι, οπότε κάνει ότι κάνουν και οι άλλοι!

Ανώνυμος είπε...

Να προσθέσω εδώ την πληροφορία που έλαβα προ ετών από μαγνητοσκοπΟσυνδετήρα (βιδεοκλίπ) του MTV πως οι μνημονευόμενοι εις το ποστ Ace of Base αγόρασαν τα πρώτα τους μουσικά όργανα με επιχορήγηση του Σουηδικού κράτους.

Σπατάλη του δημοσίου χρήματος; Μπα... Το σουηδικό δημόσιο τα πήρε στο πολλαπλάσιο, από τους φόρους των, εκατομμυριούχων πλέον, μελών του συγκροτήματος.

Homo Ludens είπε...

Αφήστε που αυτά τα περί δίμετρων ξανθών καλλονών είναι μύθος... ΟΚ, δεν θα βρεις εύκολα άσχημη γυναίκα στη Σουηδία, αλλά θεές κλπ δεν κυκλοφορούν στους δρόμους. Όχι περισσότερες απ' ότι σ' εμάς εδώ, τέλος πάντων.

bidibis είπε...

@ polsemaene

Εμ βέβαια, η Μιμή αφού είναι από το Αμύνταιο σαν τον ξάδερφο της!

Το ήξερα ότι είναι αυτοκτονιάκηδες οι Σουηδοί αλλά νόμιζα -ενδεχομένως λανθασμένα- ότι τους Φινλανδούς και τους Δανούς δεν μπορούσαν να τους πάνε κόντρα!

Για το τελευταίο που λες δεν είχα ιδέα.

@ Κρείτων Κουσουράτος

Σας καλωσορίζω, Κουσουράτε Κύριε.

Η μουσική είναι μια βιομηχανία που μπορεί να αποφέρει μεγάλα έσοδα στα κράτη και οι Σουηδοί απο ότι αντιλαμβάνομαι εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Η κυβέρνηση Μπλαιρ όταν τη δεκαετία του 90 προωθούσε στα media τον όρο Cool Britannia για να προωθήσει την ποπ κουλτούρα της Βρετανίας, σίγουρα ήξερε πολύ καλά τι έκανε.

Κάποιος ή καποιοι από τους Ace of Base δεν είναι παιδιά των ΑΒΒΑ;

@ Homo Ludens

Καλά αυτο με τις διμετρες το χα ψιλιαστεί ότι μπορεί να ηταν και μουφα. Σε γενικές γραμμές είναι όντως όμορφες, αν όμως μια βόρια δε βγει καλή ενδέχεται όσο γερνάει να εξελίσσεται σε πατσαβούρα ολκής.

Και παρά τη μυθολογία, στο μοντελινγκ έχω την εντύπωση πως οι σκανδιναβέζες δεν είναι αυτές που κυριαρχούν, αλλά ρωσίδες και Βραζιλιάνες. Ακόμα και οι εγγλέζες που δεν έχουν καλή φήμη σε γενικές γραμμές εκεί φαίνεται να τα πηγαίνουν περιφημα

doctor είπε...

Τα είπε τόσο ωραία ο συμπατριώτης μου ο Πόλσε.

Στην Σουηδία πηγαίνω ανελλιπώς εδώ και 7 χρόνια, έχω συγγενείς και φίλους εκεί και εδώ και 4-5 χρόνια μαθαίνω και την γλώσσα.

Φίλε μεταξοσκώληκα ξέχασες το πιο σούπερ γκρουπ της Σουηδίας: τους Covenant (τραγουδάνε αγγλικά).

Επίσης, αξιόλογη καριέρα κάνει ο Per Gessle (πρώην Roxette).

Γαμώ τις ροκιές είναι το Vartän du reser του Ulf Lundel, γαμώ τις πανκιές είναι το Staden Göteborg του LOK, γαμώ τις μπαλάντες το παραδοσιακό "Så skimrande var aldrig havet" από την Marie Fredriksson (πρώην Roxette επίσης).

Επίσης οι Candlemass, epic metal group στα 80's.

Αυτά τα σκόρπια από μουσική.
Όσο για την χώρα, όντως cool, απολαυστική και υπέροχους ανθρώπους, καταπράσινη, πεντακάθαρη, πλούσια.

Τον Σεπτέμβριο θα (ξανα)είμαι εκεί!

doc

doctor είπε...

Ξέχασα τον αξέχαστο Björn Afzelius, κάτι σαν τον Σαββόπουλο της Σουηδίας.
Μερικά υπέροχα τραγούδια του:
tusen bitar, två ljus, Juanita, Du, Ikarus.

Τραγουδά με την Skånska προφορά του (η Skåne είναι το κομμάτι της Σουηδίας που συνορεύει με την Δανία και οι κάτοικοι εκεί δεν λένε "ρο", αλλά "γο", όπως οι Δανοί, οι Γερμανοί κ.λπ.).
Ο pölsemannen γνωρίζει να σας πει περισσότερα διότι είναι κάτω από το αυλάκι (göta kanal)!

Και αν θέλετε λίγη τζαζ, προτείνω το Vem vet (δεν θυμάμαι ποια το λέει όμως).

Επίσης δεν θυμάμαι ένα υπέροχο τζαζ γκρουπ που είχα δει στο τζαζ φεστιβαλ στην Αθήνα πριν 3 χρόνια.

Μερικά ακόμα:

Per Gessle - Födelsedag
http://www.youtube.com/watch?v=d-TejZJ3oJg

Ένα υπέροχο ερωτικό τραγούδι, μισό δανέζικο, μισό σουηδικό:

Mysteriet deg - Lisa Nillson och Bjørn Eidsvåg
http://www.youtube.com/watch?v=assqQXjWe9U


Και φυσικά η Arja Saijonmaa, σουηδόφωνη Φινλανδέζα που τραγούδησε με τον Θεοδωράκη και τραγούδησε πολλά τραγούδια του στα σουηδικά:
http://www.youtube.com/watch?v=qA_mzUzOLUw

bidibis είπε...

Ω δόκτορα, σε ευχαριστούμε πολύ για την παρέμβαση σου και τις πολύτιμες πληροφορίες που μας δίνεις.

Ίσως να είναι μεγάλη μου παράληψη, αλλά τους Covenant δεν τους ήξερα - και φυσικά κανένα άλλο όνομα από αυτά που ανεφέρεις.

Το πρωί ξεκίνησα να τσέκαρω τα λινκς που παραθέτεις ώσπου κόπηκε το ρεύμα (ναι το κόβουν και σε μας και ας είμαστε παραγωγοί) και δεν πρόλαβα να τα δω όλα συνεχίζω όμως τώρα. Θα ψάξω να βρω πληροφορίες και για τα ονόματα που ανέφερες, υποθέτω όμως πως οι περισσότεροι από αυτούς είναι κυρίως γνωστοί στη ΣΟυηδία και όχι τόσο έξω.

Να τονίσω επίσης ότι το ποστ δεν το γραψα ως ειδικός -που δεν είμαι άλλωστε- αλλά ως κάποιος που παρακολουθεί τη Σουηδική μουσική από τεράστια απόσταση εδώ και μερικά χρόνια και με θαυμασμό παρατηρεί ότι εκεί συμβαίνουν αξιόλογα πράγματα.

Και πάλι σε ευχαριστώ, δόκτορα!

doctor είπε...

Bidibis, πρέπει οπωσδήποτε να ακούσεις Covenant:

"call the ships to port":
http://www.youtube.com/watch?v=aZORv63gHNQ

We Stand Alone
http://www.youtube.com/watch?v=XC14ANKsZ2k&feature=related

The official website:
http://www.covenant.se/


Και φυσικά, στον ίδιο Electro ήχο, οι γείτονες Νορβηγοί Apoptygma Berzerk

Το "Eclipse" είναι από τα "δυνατά" τους:

http://www.youtube.com/watch?v=l3h-eAWdLig

Και το επίσημο site:
http://www.apoptygmaberzerk.de/

mtryfo είπε...

συμπαθεστάτη μου trol
τεμέτερον δεν είμαι, απ τη μια πλευρά πιο κοντά στο χωριό της Μιμής βρίσκονται οι ρίζες μου, αλλά ξαναειπα και στον αγαπητό bdbs
έχω φίλους απ τη σ**ρ**α και μερικά πράγματα τ άκουγα οταν μιλούσαν μεταξύ τους....

φίλτατε bdbs
το ανέκδοτο που παρέθεσες παραπάνω το ξέρω με πόντιο στη θέση του Σουηδού....μικρός που είναι ο κόσμος βρε παιδί μου.....

Ανώνυμος είπε...

mtryfo

pheewww, u not αούτ'σα, όταν λέω θκιά μας εννοώ σου*δόφιλη, αλλά δεν θα πω παραπάνω γιατί όπως είπε και ο οικοδεσπότης είμαστε στο 2008, έτος ανακωχής, και δεν μαλώνουμε μεταξύ μας, αλλά μαζεύουμε δυνάμεις, να φανταστείς, αυτά περί σουηδικής μουσικης κτλ που γράφει ο μπιριμπιρις στα ποστ δεν είναι τίποτα, πέρσυ να δεις τι τον κάναμε τον σουηδό πολσεμαν όταν μαλώναμε ποιός θα κατακτήσει την χώρα του, σκιάθ'κε ο άνθρωπος και έφυγε σε κάτι νησιά του ειρηνικού (θκιά μας αποικία εννοείται)

τελοσπαντων από του χρόνου αυτά ξανά, απλά να ξέρεις σε θυμήθηκα προχθές στα ΙΚΕΑ και όταν με ρώτησαν τι σάλτσα θέλω με τα κεφτεδάκια χεχεχε κόλλησα γιατί είχε 3 διαφορετικές και αυτό ναι είναι άλλο μεγάλο θέμα συζήτησης, τα τίμησα δεόντως πάντως και σκεφτόμουν που ναι η mtryfo από καμιά μεριά να με δει

λίγο πριν θυμήθηκα τον μπιριμπίρι που λέει ότι δεν ψωνίζω από το ΙΚΕΑ, αυτός αν ήταν από καμιά μεριά να δεις κασμέρεμα που θα τρωγα

λίγο μετά μπορεί και να σκέφτηκα ότι μπλογκάρω υπερβολικά

bidibis είπε...

@ doctor

Εκτός από τους Covenant (βάζω στοίχημα ότι η τρολ θα τους ξέρει), οι οποίοι από ότι φαίνεται χρήζουν εκτενέστερης μελέτης, σε ευχαριστώ και για το υλικό που μου παρέχεις για το επικείμενο αφιέρωμα μου στη Νορβηγία. Έχει και εκεί αρκετό ψωμί...

@ mtryfo

Δεν το ήξερα ότι είμαστε κοντοχωριανοί! Αυτό είναι αποκάλυψη. Το ξερα ότι δεν είστε s, δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία περί τουτου.

Και γω με πόντιο το ήξερα το ανέκδοτο αρχικά, η Σκανδιναβική του εκδοχή όμως μοιάζει πιο αυθεντική για να λέμε τα σύκα συκα και τη σκάφη σκάφη.

@ Trol

Να σε αφήσω να τα πείτε με την mtryfo με την ησυχία σας. Σαν το σπίτι σας, να μη σας ενοχλώ εγώ...

Αλλά όχι, ως οικοδεσπότης οφείλω να να είμαι φιλόξενος.

λίγο πριν θυμήθηκα τον μπιριμπίρι που λέει ότι δεν ψωνίζω από το ΙΚΕΑ, αυτός αν ήταν από καμιά μεριά να δεις κασμέρεμα που θα τρωγα

Δεν ήμουν εκεί, αλλά τώρα μου ρχεται μια εικόνα στο μυαλό σα να σε βλέπω μπροστά μου να τρως με βουλιμία και θόρυβο τα κεφτεδάκια και να γεμίζουν τα μούτρα σου με σάλτσες... ωωω αυτό θα ήταν πολύ ωραίο θέαμα!

Εφόσον δε σε είδαμε από κοντά να σε χαρούμε, θα μπορούσες να μας ανεβάσεις καμια φωτογραφία να σε καμαρώσουμε αναδρομικά.

X*tna είπε...

Από χώρα σε χώρα το πας... πρώτα Σουηδία, μετά εκπομπή για Ιρλανδία... Πολύ ωραία η μουσική χθες. Εγώ δυστυχώς δεν έχω τέτοιο βάθος γνώσεων στη μουσική που να μου επιτρέπει αφιέρωμα σε μια και μόνο χώρα, όμως βεβαίως και έχω την επιθυμία να με καμαρώσω ραδιοφωνατζού στο Radio Casbah! Μετά τη σύνοδο κορυφής που έχω στις Βρυξέλλες μέσα στο Σαββατοκύριακο, ευχαρίστως να το αποτολμήσω, αν και το 13σέλιδο με τις οδηγίες με προβλημάτισε κάπως... Θα τα καταφέρω, όλε όλε!

trol είπε...

και για την xtna

how u know u r around 29 (amazing post and complete identification)

u say pheewww u don t have to beg people anymore and ask around if anyone has taped biribiris radio show and then ask for the tape and try to find a double-cassette player/recorder to make a copy and try to arrange the tape so that the song doesn t cut half at the end of the first side and oh hell you might need more than one tape and you just wish that while they were recording they switched tapes quickly so that they didn t miss/cut anything and stuff like that....as they say in my native language ...τυράννια :p

now
you just beg biribiris directly to upload ...again ...titles at least ;)

X*tna είπε...

trol

τι άγχος και αυτό με τις κασέτες, το είχα ξεχάσει πώς ήταν να γράφεις τραγούδια και στη μέση του κομματιού: α. να πετάγεται ο εκφωνητής και να κάνει αφιέρωση από τον Τάσο στη Σούλα β. να βάζουν διαφημιστικό σποτ γ. να τελειώνει η πλευρά της κασέτας δ. να αρχίζει το κασετόφωνο να σου μασάει την κασέτα... Ζήτω τα download, αυτό μόνο θα πω, για να φιλοτιμηθεί ο biribiridibis να μας δώσει τα τραγούδια της προχθεσινής εκπομπής!

bidibis είπε...

Κουρίτσα, ανέβηκαν τα άσματα

εσύ καλε χτνα που το έμαθες αυτό το biribiris και σε είχα για καλο αντι-s κορίτσι.

καλά η άλλη είναι αδιόρθωτη, δεν το συζητάω...

Και χτνα δε σε ζηταμε να κανεις ειδικα αφιερώματα, κατάλαβα απλώς από το μπλογκ σου ότι έχεις κοινά μουσικά γούστα με μενα και πιθανο΄τατα με την τρολ, η οποία και με έβαλε στο κολπο