Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

Bidibis's Best Music of 2007 - #6

PJ HARVEY - WHITE CHALK

"My Ground rule when I'm beginning to write a new record is: how far can I get away from the last thing I did?" PJ Harvey


Αυτή είναι μια συμπάθεια από τα παλιά. Ακόμα κι όταν βγάζει δύσκολα και σκοτεινά άλμπουμς, από αυτά που με το ζόρι μπορείς να διακρίνεις το ένα κομμάτι από το άλλο, είναι δύσκολο να την αγνοήσεις. Και το White Chalk είναι σκοτεινό, μα πάρα πολύ σκοτεινό, αλλά συνάμα θελκτικό και μαγευτικό. Σκέτη μάγισσα η τύπισσα. Λες και γεννήθηκε ανήμερα του Halloween. Την πρώτη φορά που το άκουσα με το φως του ήλιου να λάμπει, τα παιδάκια να παίζουν στην αλάνα και τα πουλάκια να τιτιβίζουν αμέριμνα στη λιακάδα δε μου έκανε κούκου. Όσο πιο πολύ το ακούς όμως και όσο πιο αργά τη νύχτα τόσο πιο πολύ σε στοιχειώνει. Ναι αυτό το άλμπουμ δεν ακούγεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και οπουδήποτε. Όσο πιο αρά τη νύχτα, όσο πιο μόνος και όσο πιο δρακουλιάρικη η ατμόσφαιρα, τόσο το καλύτερο. Και αν είστε Εβραίος και έχετε κηροπήγια πολλά τότε ανάψτε κεριά. Μα πάρα πολλά κεριά. Αν δε στο σπίτι σου έχεις φαντάσματα, όπως εγώ τον γερο-Πέρδικα τον eor καβαλάρη, τότε ειλικρινά οι μίνιμαλ πιανιές (μόλις πρόσφατα έμαθε πιάνο), οι άρπες, τα κύμβαλα, το μπάντζο (ελάχιστες είναι οι κιθαριές) και η σπαραξικάρδια φωνή της Polly J Harvey θα σας πάρουν τα μυαλά, θα σας στείλουν στα τάρταρα, θα σας κάνουν ζόμπι, λιώμα, κιμά, θα χάσετε τον ύπνο σας και τα λογικά σας, θα γίνεται έρμαια του όξω-από-δω και ό,τι άλλο δε μπορεί να φανταστεί κανείς. Καλή ακρόαση λοιπόν! Ιδανικό και για επίδοξους αυτόχειρες, μιας και το Idiot είναι ξεπερασμένο πια.

Και να φανταστείτε αυτό το δίσκο δεν σκόπευα να τον βάλλω στη λίστα, θεωρώντας ότι «πάει γέρασε και αυτή». Όσο όμως περνούσε ο καιρός και αυξάνονταν και πληθύνονταν οι θετικές φωνές, επηρεασμένος και για να δω τι το σπουδαίο βρίσκουν οι άλλοι που δεν έβρισκα εγώ, άρχισα να τον ακούω ξανά και ξανά ώσπου να σκλαβωθώ οριστικά!

Η 6η θέση είναι συμβολική. Στην πραγματικότητα αξίζει πολύ παραπάνω. Άρε πόντικα, πού είσαι να δεις την πρόοδο μου;



PJ Harveys Website

MySpace


LISTEN OR DOWNLOAD
1. The Devil
5. White Chalk
9. The Piano
11. The Mountain

Δεν υπάρχουν σχόλια: